Hoe wordt keramiek voor keramische tafels nu eigenlijk gemaakt?
/
/
Hoe wordt keramiek voor keramische tafels nu eigenlijk gemaakt?
Keramische tafels Calacatta Ella Rond keramiek

Keramiek van grondstof tot tafel

Wat keramiek precies is hoeven we niet meer uit te leggen, tegenwoordig weet iedereen dat wel. Zo niet, dan moet je hier echt even kijken! In dit blog vertellen we je graag meer over hoe keramiek precies gemaakt wordt en welke grondstoffen er nodig zijn.

Dankzij alle nieuwe technologieën rondom het produceren van keramiek kunnen er talloze uitstralingen geproduceerd worden zoals marmer, beton, hout, composiet, stonelooks etc. En dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. De grondstoffen en het productieproces van keramiek zijn uniek in zijn soort!

Van brokken naar korrels tot keramiek

Keramiek wordt gemaakt van zuivere minerale grondstoffen zoals klei en zand afkomstig van droge afzettingen. Deze grondstoffen worden in groeves gewonnen. Het mooie is dat voor de productie van keramiek verhoudingsgewijs maar een beperkte hoeveel klei nodig is, zo worden aanwezige kleivoorraden nauwelijks aangetast en is de productie dus duurzaam.

Deze klei is een slijtage- en verweringsproduct van gesteenten dat ontstaat door inwerking van de elementen. We hebben het dan vooral over zon, vorst en wind. Sneeuw en regen stuwen het gesteente naar beken en rivieren, die het weer naar lager gelegen gebieden voeren. Het gesteente wordt daardoor steeds kleiner en vormt tot kiezels en zandkorrels.

Zuivere grondstoffen

Deze kleilagen vindt men door heel Europa, overal verschillend van kleur naar gelang het soort gesteente waaruit zij zijn ontstaan en de grondverontreiniging in de regio. Je begrijpt: hoe zuiverder de klei, hoe witter de kleur en hoe beter de kwaliteit is. En een betere kwaliteit klei leidt natuurlijk weer tot een beter eindproduct zoals deze prachtige keramische tafels.

Van materiaal naar product

Hoe wordt keramiek gemaakt klei

Om van de verschillende nodige grondstoffen een keramisch product te maken wordt er een geperfectioneerd en geautomatiseerd productieproces doorlopen. Dit productieproces bestaat uit een aantal logische stappen: voorbewerking van klei, vormgeving van het product (middels persen onder hoge druk) en dan volgt het bakken.

Stap 1: Voorbewerking van klei

Na het winnen van de klei wordt dit opgeslagen om een homogeen grondstofmengsel te krijgen. De voorbereiding van deze kei vindt in verschillende fasen plaats. De klei wordt na de eerste opslag geperst waarbij het gemalen wordt tot een fijne basis. Ook worden er op dit moment vaak kleurstoffen toegevoegd om de bisque in dezelfde kleur te krijgen als het oppervlak.

Voordat de klei verder wordt verwerkt, wordt het vochtgehalte gecontroleerd. Soms moet water worden toegevoegd om de juiste consistentie te krijgen voor het vormen.

Stap 2: Vormen van keramiek

Het vormen van keramiek gebeurt door het samenpersen (droogpersen onder hoge druk) van vooraf bereid poeder in een veelal stalen matrijs. De kleimassa heeft hierbij een relatief laag vochtgehalte (4-8%) en de druk kan variëren tussen ongeveer 1500 en 7200 ton.

Stap 3: Bakken van keramiek

Nadat het persen heeft plaatsgevonden wordt het keramiek in een kort ovenproces verhard. Na het korte ovenproces kan het via transportbanden vervoerd worden. Dan wordt op locatie middels inktjet-technologie op het keramiek geprint en wordt er bijvoorbeeld een marmerlook aangebracht. Dankzij de moderne technologieën kan dit zo levensecht gedaan worden dat dit niet van echt marmer te onderscheiden is!

Hoe wordt keramiek gemaakt klei

Na het printen is het materiaal gereed om gebakken te worden, dit duurt ongeveer 1 uur bij keramiek. De temperatuur wordt gelijkmatig opgevoerd tot circa 1200 graden en daarna weer afgekoeld tot enkele honderden graden. Tot slot mag het keramiek afkoelen naar kamertemperatuur en is het tijd om naar de inpakstraat gebracht te gaan waar keramiek diverse controles ondergaat voordat het product wordt verpakt en naar de gewenste locatie wordt vervoerd om verder verwerkt te worden.

Nu weet je naast wat keramiek is, ook precies hoe keramiek wordt geproduceerd. Wel zo fijn wanneer je overweegt een keramieken product aan te schaffen of een van onze keramische tafels bestelt!

Klik hier verder naar de collectie.

Druk op enter om te zoeken

Winkelwagen

Geen producten in je winkelwagen.